Een rijke collectie taalkunde

Wie onze boekenkelder wel eens heeft bezocht, weet dat er echt heel veel boeken (wij schatten meer dan 100.000) bij elkaar staan in één ruimte. Het leuke daaraan is dat je soms ook van minder bekende vakgebieden toch een heel aardige collectie bij elkaar hebt staan, zoals voor taalkunde, oftewel taalwetenschap. Omdat wij deze afdeling recentelijk hebben gereorganiseerd, volgt hieronder een korte introductie.

Taalkunde of taalwetenschap is de systematische studie van taal in het algemeen of van een of meer talen in het bijzonder. Dat begint bij woordenboeken: niet alleen van heel verschillende talen (er staan zelfs woordenboeken Chinees, Russisch, Zweeds en Indonesisch in onze collectie), maar ook met verschillende invalshoeken: vertaalwoordenboeken, spellingswoordenboeken, rijmwoordenboeken, spreekwoordenboeken, etymologische woordenboeken, culturele woordenboeken, en boeken van oudere taalfasen (zoals het Middeleeuws Nederlands, ook wel Middelnederlands genoemd).

Interessanter zijn nog de verschillende deelgebieden van de (wetenschappelijke) taalkunde:

Bijna al deze specifieke categorieën zijn vertegenwoordigd in de boekenkelder, soms zelfs indrukwekkend veel. Sinds vandaag zijn ze ook goed gesorteerd, zodat u als klant makkelijk uw weg kunt vinden. De foto’s op deze pagina geven al een eerste indruk.

Een subcategorie als “syntaxis” (zinsleer) omvat wel 2 volle planken.

Mocht u specifiek op zoek zijn naar boeken in dit genre, dan bezoek onze boekenkelder, bij voorkeur op afspraak, dan kunnen we u met raad en daad bijstaan.