De Boekenkelder

Kom binnen…

De Boekenkelder is de kort-maar-krachtige aanduiding van het grootste ondergrondse geheim van Maastricht: vele vierkante en strekkende meters aan boeken, die veel meer dan ooit netjes in kasten zijn ondergebracht. Met ruim 40 vrijwilligers werken we hard aan de continue verbetering van de toegankelijkheid van onze unieke collectie, waarbij we de prijzen heel laag houden en de opbrengst geheel besteed wordt aan goede doelen.

Kom binnen en huiver, want zoveel boeken heeft u waarschijnlijk nog nooit bij elkaar gezien. Naar schatting ca. 150.000 boeken in de meest uiteenlopende genres, zo binnen handbereik!

Bij binnenkomst meteen links stuit u op een gezellige tafel, waar de vrijwilligers van De Boekenkelder gezellig samen koffie drinken in een gemoedelijke en gezellig sfeer, omringd door oude en bijzondere boeken, prenten en curiosa. Met enige bescheidenheid noemen we deze afdeling ons “antiquariaat”.

Heel globaal maken wij onderscheid tussen fictie en non-fictie. Fictie omvat alles wat als “verzonnen” geldt, verhalen en gedichten al dan niet met literaire pretentie, zowel in het Nederlands als in de bekende westerse talen. Hieronder vallen ook de kinder- en jeugdboeken (links achterin de boekenkelder).

Non-fictie omvat alle boeken over onderwerpen, ingedeeld naar hun (wetenschappelijke) gebied, zoals: koken, hobby & techniek, kunst, transport, natuur & milieu, religie & levensbeschouwing, geschiedenis, filosofie, psychologie, gezondheid/geneeskunde, aardrijkskunde, recht, sociologie, vrouwenstudies & gender, economie, politiek & politicologie, muziek, woordenboeken & taalwetenschap. Er is ook een aparte afdeling Limburgensia, én een afdeling Media (LP’s, cd’s en dvd’s).

Een kleine rondleiding

Hieronder volgt een kleine virtuele rondleiding. De foto’s en beschrijving hieronder geven een eerste indruk van de Boekenkelder, maar er is nog veel meer dan we hier kunnen laten zien. Kom dus vooral binnen…

Literatuur

Je merkt het al als je de kelder binnenkomt: je loopt niet meer zoals voorheen tegen die pallets met bananendozen aan. Meteen rechts strekt zich een indrukwekkend lange wand uit met Literatuur – Nederlands én vertaald in één alfabet op auteursnaam.

Hier tref je alle romans en verhalenbundels aan van A-Z, van Bertus Aafjes tot en met Joost Zwagerman. De A begint aan de linkerkant van deze lange wand.

Vervolgens slingert het alfabet zich over drie wanden, slangsgewijs. Hieronder zie je de achterkant van bovenstaande wand: een pad met aan beide kanten een even lange wand om tot aan de Z te geraken.

Halverwege kun je overigens doorsteken om in dit pad te geraken. Zie hieronder.

Poëzie

Als je binnenkomt (na de koffietafel en de afdeling curiosa), vind je aan je linkerhand, tegenover bovengenoemde lange wand, een overvolle wand met poëzie: dichtbundels, gesorteerd van A-Z op dichter en daarna nog een heel aantal bloemlezingen.

Secundaire literatuur

Rechts van Poëzie is een wand te vinden Secundaire literatuur, d.w.z. boeken óver literatuur: literatuurtheorie, literatuurgeschiedenis, literatuur per tijdvak, literaire stromingen, studies en biografieën over auteurs en hun werken (op naam van de auteur waarover het gaat), essaybundels (op naam van de auteur van de essays), en klassieke letteren.

Populaire romans

Als je tussen de wanden Poëzie en Secundaire literatuur doorloopt, beland je op de afdeling die we kortweg wel aanduiden als Lectuur.

Hier vind je genres als “lectuur” (liefdesromans, chicklit etc.), het spannende boek (detectives en thrillers), oorlogsromans, historische romans, maar ook sprookjes, mythen en sagen.

Vreemde talen

Vanuit de ingang gezien aan de linkerkant, voorbij Lectuur en Secundaire literatuur, is de afdeling Vreemde talen te vinden, met romans en verhalen in Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en een klein aantal boeken in nog andere talen.

Religie & Levensbeschouwing

Ongeveer tegenover Vreemde talen is de afdeling Religie & levensbeschouwing te vinden, met boeken over de grote godsdiensten (christendom, jodendom, islam, hindoeïsme en boeddhisme), maar ook over alternatieve leringen en yoga.

Geschiedenis

Iets verderop lopen we de afdeling Geschiedenis binnen. Dit vakgebied hebben we onderverdeeld in een wand met geschiedenis van Nederland en België (hieronder de rechtse foto) en daar recht tegenover algemene geschiedenis per periode en vervolgens de geschiedenis per werelddeel en daarbinnen per land.

Bij geschiedenis hebben we een heel grote collectie over de Tweede Wereldoorlog, die een aparte wand in zijn geheel beslaat. Ook deze categorie hebben we voor u zoveel mogelijk gesorteerd op deelonderwerp (zoals de hoofdrolspelers, de Jodenvervolging, het verzet, de battlefields in de verschillende delen van de wereld).

Kunst

Onze afdeling Kunst bezit een grote collectie op het gebied van de beeldende kunsten: schilderkunst, beeldhouwkunst, architectuur en fotografie.

Gezondheid & geneeskunde

Bijna helemaal achteraan, net vóór de afdeling platen & cd’s, is een hele wand met boeken te vinden over gezondheid en geneeskunde. Ook dit is een rijke verzameling voor wie nieuwsgierig is.

Psychologie

Ook aan de geestelijke gezondheid en de psyche van de mens is gedacht.

Limburgensia

Helemaal achteraan in de boekenkelder zijn drie aparte ruimtes te vinden. De grootste en meest linkse is helemaal voorzien van boeken, studies en bijzonder materiaal dat betrekking heeft op de beide provincies Limburg (Nederland en België), met natuurlijk veel nadruk op Maastricht en omgeving. In deze gezellige huiskamer kun je uren verpozen.

Platen, cd’s en dvd’s

Eveneens achterin de Boekenkelder is de afdeling muziek en podiumkunsten te vinden. Je vindt er zowel boeken als andere media: platen (vooral LP’s), cd’s en dvd’s, in alle denkbare genres van klassiek tot eigentijds.

De dvd’s zijn ondergebracht in de middelste kamer van de drie, helemaal achterin de Boekenkelder. Kom gerust snuffelen, je zult er meer vinden dan je denkt.

Er is nog meer…

Zoals aan het begin al aangegeven zijn er nog veel meer boeken in de Boekenkelder, met name in de hier nog niet in beeld gebrachte non-fictie genres en de kinder- en jeugdboeken. Ze staan al wel netjes voor u geselecteerd en gesorteerd in de kasten (in een aantal gevallen helaas nog in dozen, maar we werken eraan). Aarzel niet om een van onze medewerkers te vragen om u te helpen bij het zoeken en vinden.

Ons streven is om in 2023 alle boeken in kasten te kunnen zetten en u het meest uitgebreide en gevarieerde aanbod aan kwaliteitsboeken aan te bieden uit de hele zuidelijke Nederlanden.

Navigeer daarom zo snel mogelijk naar… Maastricht en bezoek ons in de Boekenkelder!