Onze missie

De naam Boeken voor Mensen drukt feitelijk al heel adequaat uit waar de stichting voor staat: het draait om boeken en om mensen.

Geld is daarbij slechts een middel, een tussenproduct, waarmee ideƫle doelstellingen gerealiseerd worden. De sponsoring van goede doelen in de regio m.b.v. de verkoopopbrengst is daar een belangrijk onderdeel van, maar zeker niet het enige.

Voorop staat dat we met De Boekenkelder boeken een tweede leven geven. Nog belangrijker is de menselijke factor: het is een plek waar mensen samenkomen. Tot slot is de boekenkelder een opsteker voor de stad Maastricht en de Euregio. In de paragrafen hieronder lichten we deze punten nader toe.

Het tweede leven van boeken

  • Door boeken te recyclen dragen wij bij aan duurzaamheid en een circulaire economie, en vormen we een dam tegen verspilling en tegen de wegwerpmaatschappij.
  • Door boeken tegen heel lage prijzen (de meeste boeken kosten 1-3 euro) aan te bieden maken wij boeken laagdrempelig en toegankelijk voor een breed publiek en doen we effectief aan leesbevordering binnen de regio Zuid-Limburg.
  • Door de aanwezigheid van veel jeugd- en kinderboeken verlagen we ook voor kinderen de leesdrempel, en voor anderstaligen die de Nederlandse taal willen leren.
  • Door de prijzen laag te houden bereiken we ook mensen met een kleine beurs. De huidige inflatie maakt dat (nieuwe en zelfs tweedehands) boeken voor veel mensen steeds minder te betalen zijn. Daarmee heeft de boekenkelder nadrukkelijk ook een heel sociaaleconomische functie.

Het belang voor mensen

  • De boekenkelder biedt meer dan 40 vrijwilligers uit Maastricht en omgeving, waaronder een groot aantal gepensioneerden, een heel nuttige en zinnige bezigheid ten gunste van de maatschappij. Voor veel vrijwilligers van Boeken voor Mensen is de boekenkelder een tweede woonkamer, een plek om samen te komen met andere mensen die hun passie voor boeken delen, en vinden ze veel plezier en levensvervulling in de werkzaamheden.
  • Ook voor klanten is de boekenkelder een prettige, veilige en sociale plek om andere boekenliefhebbers te ontmoeten en voor een vriendelijke prijs enkele boeken te kunnen meenemen.
  • Boekenkopers zijn vaak geen zoekers maar vinders: je weet vooraf nooit wat er op je pad komt. Dat kan alleen maar als er een uitgebreid aanbod fysiek en breed in de ruimte is opgesteld. De ruimte van de boekenkelder is daar bij uitstek geschikt voor.

Betekenis voor de stad Maastricht

  • Voor Maastricht is een dergelijke uitgebreide, breed gesorteerde boekenkelder, uniek in de gehele zuidelijke Nederlanden, en dus een unique selling point voor Maastricht als stad van boeken en cultuur.
  • Doordat de boekenkelder zeer breed gesorteerd is, is er voor elk wat wils, in alle mogelijke fictie- en non-fictie genres.  Ook is er een uitgebreid assortiment met Engelse, Duitse en Franse boeken en een kleinere hoeveelheid in andere talen. Daardoor is de boekenkelder ook de Fundgrube voor internationale studenten en mensen uit de Euregio.

Bereikbaarheid

  • De boekenkelder is goed bereikbaar van zowel binnen als buiten de stad met openbaar vervoer (bushalte om de hoek) en met de auto: er is voldoende (gratis) parkeergelegenheid direct naast de boekenkelder.