Een goed jaar

Allereerst de beste wensen voor het nieuwe jaar, 2024. Veel geluk en gezondheid voor al onze bezoekers en medewerkers.

Stichting Boeken voor Mensen bloeit als nooit tevoren en 2023 was in veel opzichten een heel bijzonder jaar, waarin we een aantal records hebben gebroken:

Een recordjaar

  • De winkel ziet er mooier uit dan ooit: Boeken voor Mensen is volledig getransformeerd van “dozenschuivers” tot het grootste antiquariaat van de zuidelijke Nederlanden.
  • Elke nieuwe bezoeker wordt nog volledig verrast door de grootte en de diversiteit van ons aanbod aan boeken, muziek en dvd’s. Naar schatting bieden wij ruim 150.000 boeken aan tegen heel kleine prijzen. Inmiddels hebben we ook heel wat trouwe, steeds terugkerende bezoekers.
  • We ontvingen in 2023 dan ook meer bezoekers dan ooit in de boekenkelder: ca. 15.000 betalende klanten.
  • In 2023 hebben wij nóg meer goede doelen kunnen ondersteunen, voor in totaal € 80.000, wederom een record. Een overzicht van de ondersteunde doelen vind je hier: Goede doelen – Boeken voor Mensen.
  • Het aantal vrijwilligers is toegenomen tot ruim 50 mensen. De stichting en de Boekenkelder draaien volledig op vrijwilligers, gedreven vanuit een ideële doelstelling, en met lage overhead kosten. Het succes en de omgeving werken aanstekelijk. Er is inmiddels zelfs een wachtlijst van mensen die zich hebben aangemeld om vrijwilliger bij Boeken voor Mensen te worden.
  • Dankzij onze stabiele en stijgende omzet is het voortbestaan van de Boekenkelder voor de komende jaren veiliggesteld en ziet de toekomst er rooskleurig uit.

Enkele tegenslagen

Ook hadden we als stichting afgelopen jaar enkele tegenslagen te verduren:

  • Het overlijden van een van onze vrijwilligers. We zijn erg dankbaar met deze enthousiaste collega te hebben mogen werken. Dat hij moge rusten in vrede, hij is blijvend in onze gedachten.
  • Het gebruik van de fantastische ruimte die de Boekenkelder vormt, kwam ter discussie te staan door perikelen rondom verhuur, gemeente Maastricht en tussenpartijen. Het feit dat we inmiddels een flinke huursom moeten betalen, is financieel gezien wel een aderlating voor de stichting. Desondanks zien we de toekomst met vertrouwen tegemoet.

Onze grootste trots

Het meest trots zijn we op onze vrijwilligers, die met hart en ziel (en vooral hard werken) hebben bijgedragen aan het succes van deze ondergrondse schatkamer van Maastricht. De onderlinge samenwerking is goed en tussen onze vrijwilligers is een stevige, vriendschappelijke band ontstaan.

Ook zijn we al die mensen dankbaar die boeken en media, al dan niet afkomstig uit een nalatenschap, aan ons toevertrouwen én alle kopers die eenmalig of regelmatig bij ons komen snuffelen naar dat ene bijzondere boek, of die plaat die mooie herinneringen oproept.

We verheugen ons dan ook in dit nieuwe jaar. Dat ook dit weer een mooi boekenjaar mag worden! We zien je graag komen.